De vier zones en het kleurgebruik

Naast de ronde vorm van Customer Dynamics 360 valt veelal ook het kleurgebruik op. Deze is aangebracht ter ondersteuning van de vier zones. Deze zones komen overeen de vier disciplines of specialisaties, welke direct betrokken zijn bij de klantgerichte activiteiten van de organisatie.

Dit zijn respectievelijk:

Het kleurgebruik lijkt misschien willekeurig gekozen, maar dat is het niet. We volgen hierbij het kleurenspectrum. Blauw is licht met de laagste frequentie, terwijl rood de hoogste frequentie heeft. Dat komt in Customer Dynamics 360 overeen met de toenemende intensiteit van de interactie: van suspect (koud/blauw) tot loyale klant, fan, co-creator of merk ambassadeur (warm/rood).

Het idee achter het kleurenspectrum is afgeleid van de wijze waarop we in de ruimte kijken. In een ruimtetelescoop zit een prisma, wat het licht – afkomstig van een hemellichaam – breekt in een breed spectrum van kleuren. Met behulp van een spectrometer kunnen we – tot op vele lichtjaren ver – hiermee vaststellen welke stoffen zich op en rond een hemellichaam bevinden. Zo kunnen we bijvoorbeeld vaststellen of een hemellichaam leefbaar is. Vergelijk dit met suspects, waarvan we niet weten of ze een behoefte hebben die wij kunnen vervullen. Door hun uitingen en gedragingen te bestuderen krijgen we een beeld (klantspectrometer) van die behoefte en kunnen we daarop acteren.


De ROUNDMAP™ biedt een uniek 360-graden perspectief op de Customer Dynamics.

Op het eerste gezicht lijkt het framework wellicht complex, maar na een paar aanwijzingen wordt het meestal snel duidelijker.

In deze serie blogs leggen we steeds één aspect uit:

  1. Ronde vorm | ROUNDMAP™
  2. Zones en kleurgebruik | ROUNDMAP™
  3. Waardecreatie systemen | ROUNDMAP™
  4. Markt Orchestratie | ROUNDMAP™
  5. De Corporate ValueHub™

ROUNDMAP™ is een auteursrechtelijk beschermd framework van Edwin Korver, CEO van CROSS-SILO Management Consultants BV (BOIP.INT). U vindt het framework hier: ROUNDMAP.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.